Vers: niets is wat het lijkt.

Prachtig hè, dat sappige kleurrijke fruit?! Het water loopt er van in je mond. Voor veel mensen, inclusief ikzelf, die veel onderweg zijn en toch graag een gezond tussendoortje willen, waren de verse fruit en groentesalades een 'uitvinding'. Geen wonder dat de supermarkten de afgelopen jaren hun assortiment grondig hebben uitgebreid. Ze vinden gretig aftrek.

Maar toch klopt er iets niet, dacht ik. Het smaakt zo vlak. En hoe kan het dat het er nog zo goed uitziet? Want als ik in de ochtend een halve appel gebruik, is de andere helpt binnen no-time verkleurd. Het blijkt dan ook een uitvinding te zijn. 

De Britse onderzoeksjournaliste Joanna Blythman, zelf al 25 jaar ervaring in onderzoek op het gebied van voeding, ging vanuit dezelfde vraag op onderzoek uit. Undercover. Al was ik er al bang voor, de keiharde werkelijkheid doet pijn. Geheimen van de voedingsindustrie die het daglicht niet kunnen verdagen.    

Fruitsalades worden ondergedompeld in een chemische substantie op basis van chlorine. Zodat er fris en fruitig uit ziet, ook al is de fruitsalade weken oud. Ook voorgewassen sla ligt minimaal een dagdeel in chloorwater om de bacteriën te doden.

Over deze en meer donkere geheimen van de voedselindustrie schreef ze een boek: Swallow This.