Van vegan stripclub naar gnostische symboliek

 

In gesprek met een aantal medereizigers over de Colombiaanse eetgewoonten vertelt een meisje, die al sinds haar achtste vegetarisch is, over haar uitdagingen om eten te bestellen in Colombia. Omdat ik zelf ook bij voorkeur vegetarisch eet voel ik met haar mee en vraag ik wat door. Dan vertelt ze, ietwat trots, dat in Californië waar ze vandaan komt, veganisme heel gebruikelijk is. Zelfs zo gebruikelijk dat ze een veganistische stripclub hebben.   

Een veganistische stripclub? Dat betekent dus dat al het eten dat geserveerd wordt vrij is van dierlijke producten (vlees, vis, melk, ei, boter etc.) maar ook alle erotische setjes, zweepjes, barkrukken etc. vrij zijn van leer (dierlijke producten). Openlijk bewonder ik de zeer consistent doorgevoerde waarde van deze ‘bewuste’ stripclub.

De volgende ochtend denk ik terug aan het gesprek. Een veganistische stripclub, ik vind het toch een intrigerend concept, zeg ik hardop. Ik doe de aanname dat ze een idealistisch uitgangspunt hebben in termen van dierenwelzijn en ecologische footprint. Het respect voor vrouwen daarentegen, kun je weer sterk in twijfel trekken.

VUILE HANDEN WASSEN OP DE BIECHTSTOEL

Mijn gesprekspartner stelt de filosofische vergelijking met wat de kerk is voor de Colombiaanse hoerenloper. Dat moet ik even uitleggen. In Colombia is het gebruikelijk dat je de meest ‘platte en goedkope’ vorm van prostitutie en drugsgebruik vindt direct naast, of zelfs tegen, de kerk. Dit stelt de mensen in staat om na hun spotgoedkope shot crack of pijpbeurt, hun spreekwoordelijke handen te wassen op de biechtstoel. Interessant, zo had ik het nog niet bekeken. De stelling is dus, dat het veganisme de bezoekers van de striptent in staat stelt om hun handen te wassen na een (vrouw-onvriendelijke) bevredigde erectie. Daar gaat mijn aanname over het achterliggende idealisme.

DE HOER IN MIJ KAN HET ENORM WAARDEREN

Maar wat vind jij er eigenlijk zelf van, wordt mij gevraagd. Draagt een stripclub volgens jou bij aan een positieve ontwikkeling van de maatschappij? Nee niet bepaald, geef ik aan. En veganisme? Zeker weten, antwoord ik stellig. En wat vind je dan van een veganistische striptent? Dat kan ik zeer waarderen. Wederom word ik beticht van ‘hoerengedrag’ (zie ook mijn blog: ‘Ik ben een hoer van het leven’). Hiermee wordt bedoeld dat ik datgene wat mij verteld wordt overneem en als mijn eigen (waarheid) maak. Als een hoer.

DE SYMBOLIEK VAN DE GNOSTIEK

‘De hoer’ brengt ons gesprek een filosofisch niveau’tje dieper, naar wat de middeleeuwse mystici in de traditie van de Gnostiek, schreven over de symbolische betekenis van de Bijbelse Maria en Maria Magdalena. Waarin Maria de rol van 'maagd' en 'moeder' heeft, en Maria Magdalena die van 'minnares' en 'hoer'. Waarbij geen historische personen, maar (symbolische) zielentoestanden worden aangeduid.*

Wat ik daar interessant aan vind -en dat is volledig mijn eigen interpretatie- is hoe je met deze zielentoestanden verschillende niveaus van ‘de waarheid’ kan uitleggen. Waarheid in mezelf en in contact met de ander. Drie van deze niveaus wil ik graag met je delen, aan de hand van een korte passage uit de Gnostiek, voordat ik hier verder op in zal gaan met een voorbeeld uit mijn eigen leven.

DE HOER

“Op dat moment wordt je ziel tot hoer van de ideologie. Je hebt je ziel uitgeleverd aan een illusie, een waandenkbeeld.”

De hoer heeft geen eigen waarheid en slikt eigenlijk alles wat de ander waar(heid) vindt. Figuurlijk dus in dit geval. En niet alleen dat, deze nieuwe waarheid geeft haar ook een gevoel van extase en ze identificeert zichzelf hiermee.

DE MAAGD

“Om bevrijd te worden van de hoererij moet je ziel eerst weer maagdelijk worden. Pas als de ziel maagdelijk is geworden, kan de Christus in onszelf geboren worden. En ook daarna moeten we de ziel maagdelijk houden, opdat de Christus niet weer uit ons hart zal verdwijnen.”

De maagd is een hoer die wakker is geworden met een open hart, nadat ze zich realiseerde wat ze eerder zomaar tot zich nam. Vanuit dit open hart kan de maagd nu meerdere perspectieven toelaten in zichzelf. Zonder daarbij te twijfelen aan haar eigen waarheid, de ander aan te vallen of een perspectief te hoeven kiezen. Ze is standvastig en flexibel tegelijkertijd.

DE MINNARES

“Als de ziel ook na de geboorte van de Christus maagdelijk blijft, zal er na verloop van tijd een hechte verbintenis ontstaan tussen de maagdelijke moederziel van de mens en de Christus. Die worden dan minnaars.”

De minnares laat het perspectief van anderen toe in haar hart én integreert dat met haar eigen waarheid. Hierdoor kan ‘een kind’ ontstaan, de geboorte van haar nieuwe waarheid. Ze blijft hierbij steeds open voor de ander en groeit zo naar een hoger niveau van bewustzijn.

EEN VOORBEELD UIT MIJN EIGEN ‘MODERNE’ LEVEN

In 2011 deed ik in India twee weken lang onderzoek naar de schadelijke gevolgen van het genetisch modificeren (GMO) van voedsel (zie ook mijn blog 'Organic vs. chemical farming: op zoek naar antwoord'). Vanaf dat moment was ik overtuigend anti-GMO en voelde me verbonden met de activistische beweging. Als hoer kon ik de nuances, laat staan een andere kant van de waarheid, nog niet zien. Niet veel later leerde ik van wetenschappers over de wereldvoedselproblematiek en de onderzoeken naar veilige GMO-technieken. De hoer in mij voelde zich aangevallen, totdat ik mijn hart kon openen voor mijn eigen waarheid én het perspectief van de ander. De maagd werd geboren, en met een open mind en hart kon ik me verdiepen in verschillende perspectieven. Ik stond stevig met mijn eigen waarheid en tegelijkertijd open voor de waarheid (van anderen), zonder een kant te hoeven kiezen. Door consequent open te blijven staan voor de perspectieven en te luisteren naar mezelf, ontvouwt zich de waarheid in mij. De minnares draagt een waarheid die alles overstijgt, die niet absoluut is.

Deze (symbolische) niveaus van ‘de waarheid’ helpen mij om bij mezelf na te gaan of mijn mind en hart (wel of niet) open zijn en daarmee mijn eigen bewustzijn weer een beetje te vergroten. Waar de fascinatie voor een veganistische stripclub al niet toe kan leiden.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

*Meer over de rijke wijsheid van de Gnostiek vindt je op www.gnostiek.nl of lees het werk -bijvoorbeeld het laatste boek ‘Schatgraven in Thomas. De oorspronkelijke betekenis van het Thomas-evangelie’- van Bram Moerland. Waarmee ik niet zeg dat ik dat allemaal heb gedaan..:)

 
Rob van DrunenComment